EMDR EN VIRTUAL REALITY

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een behandelmethode voor mensen die na een schokkende ervaring last blijven houden van daardoor opgeroepen herinneringen. Met Virtual Reality kan in een veilige omgeving ‘bijna-echt’ worden geoefend.

Als je een schokkende gebeurtenis hebt ervaren – zoals een ongeluk, ontslag, echtscheiding, een niet gewenste seksuele ervaring, of geweld – kun je vastlopen in de verwerking ervan. De schokkende gebeurtenis kan zorgen voor onverwachte en ongewenste herbelevingen. Dan kan het gebeuren dat je je anders voelt, anders gedraagt, anders denkt of anders reageert. Vaak heb je dat zelf niet door. 
Tijdens EMDR therapie wordt je gevraagd aan de gebeurtenis terug te denken, in gedachten de beelden terug te zien en de gevoelens opnieuw te ervaren. Hierdoor komen herinneringen in het werkgeheugen en ontstaat een mogelijkheid om ze ‘te bewerken’.
Tijdens dat bewerkingsproces wordt voor een vorm van afleiding gezorgd die het werkgeheugen extra belast. Zoals een snel bewegende hand van de therapeut, een lampje of tikjes in een koptelefoon. Omdat de therapeut herbeleving stimuleert, terwijl het brein wordt afgeleid, kunnen de beelden, gedachten en gevoelens op een andere wijze, met minder heftigheid, opnieuw in het brein worden opgeslagen.
Door EMDR ga je de schokkende gebeurtenis niet vergeten, maar kun je minder last van de herinnering eraan hebben. Vitaalbrein beïnvloedt bij EMDR zien (lichtbalk), horen (kop-telefoon) en voelen (handvibrators).
Bij complex trauma is EMDR vaak niet voldoende effectief en worden bij Vitaalbrein (ook) andere technieken toegepast, zoals Imaginaire Rescripting.

Bekijk hier een filmpje over EMDR

VIRTUAL REALITY

Een Virtual Reality (VR) bril biedt de mogelijkheid om een andere werkelijkheid te beleven. Omdat de VR-bril voor een 3-D ervaring zorgt, lijkt het alsof je daadwerkelijk in een andere situatie bent. Vitaalbrein gebruikt Virtual Reality om in de veilige omgeving van de spreekkamer te oefenen met situaties waar men ‘in het echt’ moeite mee heeft, of bang voor is. Als je zo’n situatie met een VR-bril hebt geoefend, blijkt het gemakkelijker om daar in de realiteit mee om te gaan.

Inmiddels beschikken we over levensechte filmjes, waarmee verschillende situaties en graden van moeilijkheid kunnen worden geoefend, rond sociale angst (feestjes), scheiding, huiselijk geweld, spreekangst, sollicitatie, rijangst, hoogtevrees, winkels, café en restaurant, pesten, misofonie, claustrofobie, misofonie en overprikkeling.

EMDR-en-vitual-reality